Xinix Academy – Poppodium Xinix

Als je naar een concert gaat denk je natuurlijk voornamelijk aan één ding: muziek. Dan vergeet je al snel wel dat er tijdens een optreden van je favoriete bands vaak nóg een zintuig is dat in het bijzonder wordt geprikkeld: de ogen! In Xinix hebben we een geweldige lichtinstallatie die ervoor zorgt dat optredens bij ons vaak nét dat beetje extra’s hebben. Kun je je al voorstellen dat je fantastische bands als De Staat of Rowwen Hèze ziet optreden onder een knipperende tl-buis? Nee, natuurlijk niet. Vandaar dat we apetrots zijn op onze lichtcrew. En er is goed nieuws: jij en je vrienden kunnen daar deel van uit gaan maken!

Xinix zit momenteel te springen om nieuwe lichttechnici, en juist omdat we er zo weinig hebben betekent het dat nieuwe mensen nu heel vaak aan de beurt zijn. Dat willen we veranderen, en daarom hebben we Xinix Academy verzonnen om nieuwe mensen op te leiden. Het idee is heel simpel:

 • Je begint in een klasje van 3 of 4 beginners
 • Jij en je klasgenoten worden tijdens een cursus opgeleid door één van onze technici;
 • De cursus duurt in totaal 4 weken en is steeds op woensdagavond (3, 10, 17 en 24 april);
 • Iedere cursusavond duurt ongeveer 2 uurtjes (van 20:00 uur tot 22:00 uur)
 • Het kost je – buiten vier avondjes vrije tijd – helemaal niets!

Na deze vier weken heb je de basisbeginselen van het werken met de lichttafel onder de knie. Vanaf dat moment mag je meedraaien met één van onze vaste lichttechnici die je tijdens een vrijdag- of zaterdagavond leren om een liveshow te draaien. Na een paar keer kun je dit dan helemaal zelfstandig en hopen we dat je enthousiast genoeg geworden bent om daarna vast bij ons in dienst te komen als lichttechnicus

Zoals we eerder al zeiden: lichttechnicus is een serieus vak en niet voor iedereen weggelegd, maar als je enthousiast bent is het zeker te leren! Wel is handig om over de volgende vaardigheden te beschikken:

 • Je hebt gevoel voor muziek (het aanvoelen van het ritme, weten wanneer de beat erin komt enz.). Je hoeft overigens niet alle muziek van de optredende bands uit je hoofd te kennen!
 • Je weet een beetje hoe je met computers moet omgaan (voor het bedienen en programmeren) van de lichttafel.

Daarnaast hopen we dat je – als je eenmaal opgeleid bent – ongeveer één avond in de maand tijd kunt vrijmaken om vrijwillig in de Xinix te komen werken. Het gaat dan meestal om de vrijdag- of zaterdagavond. Tijdens zo’n avond ziet je werkschema er ongeveer zo uit:

 • Je arriveert rond 16:00-17:00 uur in Xinix om mee te helpen opbouwen en de lichtshow te programmeren (dit duurt ongeveer een uurtje, daarna kun je weer naar huis);
 • ’s Avonds ben je rond 21:00 in Xinix (of 20:00, als je met de andere technici en de band wil mee-eten);
 • De show begint rond 22:30 (of 22:00), time for you to shine!
 • Rond 01:00 uur is de show afgelopen, help je nog even mee met opruimen, en kun je met een voldaan gevoel in bed kruipen. Uiteraard kun je – als er een vette afterparty gaande is – je lichtkunsten ook nog tot in de late uurtjes van de nacht voortzetten!

Xinix is een organisatie die al sinds de oprichting in 1978 volledig draait op de inzet van onze vrijwilligers. Helaas kunnen we je daarom geen financiële vergoeding bieden voor de werkzaamheden die je doet. Gelukkig krijg je er wel een hoop voor terug:

 • Een schat aan ervaring – voor mensen die in baan zoeken in de wereld van licht & geluid is Xinix een prachtig opstapje. Je leert al snel de kneepjes van het vak in een veilige en ontspannen omgeving, en al die kennis en kunde kun je gewoon op je CV bijschrijven!
 • Een hoop leuke collega’s en vrienden – Xinix heeft in totaal ruim honderd actieve vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor het voortbestaan van ons mooie poppodium. Je vormt al snel een hecht team met de ander technici en eens per jaar komen alle vrijwilligers bij elkaar voor een gezellige barbecue om het seizoen in stijl af te sluiten!
 • De beste zitplaats bij optredens van de tofste bands en DJ’s (met gratis consumpties onder werktijd!)

Tof dat je geïnteresseerd bent! Opgeven kan via academy@xinix.nl. Laat in de mail in ieder geval je naam, telefoonnummer en e-mailadres achter, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Uiteraard is het ook wel handig om de vier cursusavonden in april alvast vrij te houden, en hou er ook rekening mee dat je één vrijdag- of zaterdagavond per maand ingeroosterd kunt worden (we houden je wel ruim van te voren op de hoogte van de exacte dagen waarop je moet werken zodat je je agenda niet eeuwig hoeft vrij te houden!)