Algemene info – Poppodium Xinix

LOCATIE

Bereikbaarheid per auto

Xinix ligt op een perfect bereikbare locatie in Nieuwendijk aan de snelweg A27 (tussen Utrecht en Breda) ter hoogte van de afrit Nieuwendijk. Vanaf de snelweg is het nauwelijks te missen: als je komt vanaf Utrecht, hoef je na de afrit enkel maar de rotonde over te steken en je rijdt er praktisch tegenaan. Kom je van de andere kant (Breda), ga dan direct na de afrit linksaf onder het viaduct door en vervolgens links op de rotonde. Kan niet missen! Rondom de Xinix is bovendien ruim voldoende parkeergelegenheid (de parkeerplekken staan ook met bordjes aangegeven)

Bereikbaarheid met het OV

Praktisch tegen onze voordeur is de bushalte Nieuwendijk, Rijksweg A27 waar tot laat in de avond de volgende bussen stoppen:

Lijn 400. Utrecht – Oosterhout. Laatste bus vertrekt op zaterdag om 00:29 uur
Lijn 400. Oosterhout – Utrecht. Laatste bus vertrekt op zaterdag om 23:01 uur
Lijn 401. Utrecht – Breda. Laatste bus vertrekt op zaterdag om 01:56  uur
Lijn 401. Breda – Utrecht. Laatste bus vertrekt op zaterdag om 00:31 uur

Op doordeweekse dagen stopt tevens buslijn 402 (Breda – Gorinchem) voor de deur. Het is dus goed mogelijk om een optreden mee te pakken en vervolgens nog de bus naar huis te nemen, dat scheelt weer een taxi! Je kunt op alle bussen inchecken met je OV-chipkaart of betaal eenvoudig voor je busreis met je pinpas.

Plan je reis vooraf via de app of website van www.9292.nl of bekijk hier de actuele vertrektijden vanaf halte Nieuwendijk, Rijksweg A27.

Geschiedenis

Als je ons prachtige gebouw van de buitenkant bekijkt zou je niet verwachten dat de geschiedenis van Xinix al ruim 40 jaar teruggaat. In 1973 werd het eerste initiatief voor een poppodium in Nieuwendijk opgezet, toen nog onder de naam Promani. Optredens vonden toen plaats in het dorpshuis, maar al in 1978 verhuisde men naar een vaste locatie in het gebouw van de “School met den Bijbel” dat al een paar jaar leegstond. Vanaf dat moment werd ook de naam “Xinix” aangenomen – volgens de legende afkomstig van het feit dat de zaal tijdens optredens zo donker was dat artiesten dikwijls “Ik zie niks!” naar het publiek riepen. De naam Promani leeft overigens ook nog steeds voort tijdens de maandelijkse XGP (Xinix Goes Promani)-avonden, waarbij er vooral bands voor geprogrammeerd voor de doelgroep die ook de eerste jaren nog heeft meegemaakt.

In het oude schoolgebouw heeft Xinix vele mooie jaren mogen meemaken, maar omdat de poptempel langzaam maar zeker uit haar jasje groeide en de oude school langzaam maar zeker in verval begon te raken, startte men na 2000 met het zoeken naar een nieuwe locatie. Na lang zoeken werd deze gevonden en in januari 2008 is het huidige gebouw geopend: een prachtige nieuwe poptempel die volledig is ontworpen om alle zintuigen de best mogelijke ervaring te geven.

Sinds de verhuizing in 2008 is Xinix ook verenigd met SLIM, de Stichting Lichte Muziek. Deze organisatie is vanaf begin jaren ’80 actief in het begeleiden van muzikanten en bands (en ook mede verantwoordelijkheid voor de oprichting van Xinix)  en was tot halverwege de jaren ’00 gevestigd in een oud schoolgebouw aan de Tol tussen Sleeuwijk en Werkendam. Tegelijkertijd met de verhuizing van het poppodium verhuisde ook SLIM mee naar het nieuwe gebouw, waardoor de kelders van het gebouw nu voorzien zijn van prachtige oefenruimtes. Ook is er iedere eerste vrijdag van de maand een speciale SLIM-avond (“SLIM in de Lift”) waar lokaal talent mag optreden op het grote Xinix-podium. Daarnaast wordt er elk jaar in november twee zaterdagen het SLIM Herfstfestival georganiseerd, dat volledig in het teken staat van lokale bands en muzikanten. Meer informatie over SLIM en deze bands vind je op www.slimweb.org!

HET GEBOUW

Je komt Xinix binnen via de loopbrug over de “slotgracht” aan de noordkant van het gebouw (hier is ook de fietsenstalling). Artiesten en medewerkers kunnen ook via de achterkant naar binnen, waar een oprijlaan en carport zijn voor het uitladen van de spullen. Na de entree kom je in de foyer waar je kosteloos je jas kan onderbrengen in de garderobe. Een dubbele deur brengt je vervolgens in de grote zaal, die plaats biedt aan ongeveer 400 bezoekers.  In de zaal is via een spiraaltrap het balkon te bereiken.

Via de grote trap in de foyer (en de deur op het balkon) kom je in het Xinixcafé. Dit is de perfecte plek om tijdens de avonden even bij te komen van het feestgedruis in de grote zaal, rustig een biertje te drinken op één van de mooie rode pluche banken of gewoon een goed gesprek te kunnen voeren. Dikwijls worden er hier ook activiteiten georganiseerd, zoals de wekelijkse café-avond op donderdag, muzieklessen, of de fameuze Xidazo-discussiemiddagen. Zie ook de agenda voor meer informatie hierover.

Naast de zaal op de begane grond en het café op de eerste verdieping vindt een groot deel van de levendigheid van Xinix plaats in de kelder. Zowel beginnende bands als ervaren muzikanten kunnen hun lol op met de oefenruimtes die hier gevestigd zijn. Mede dankzij de inspanningen van SLIM is het mogelijk om voor een klein bedrag één van deze ruimtes te huren. Stuk voor stuk zijn ze goed geïsoleerd en beschikken ze over een uitstekende akoestiek. Bovendien heeft één van de oefenruimtes de beschikking over een studio waar tijdens het repeteren opnames gemaakt kunnen worden.

Meet weten over het huren van de oefenruimtes en de studio? Kijk op de oefenruimtes/studio-pagina’s voor meer informatie en tarieven!