Utwetwa (UITVERKOCHT) – Poppodium Xinix
  • Utwetwa (SEATED ONLY)

    ZO 05.03

  • DEUR OPEN

    14:00 UUR

  • AANVANG

    14.30 UUR

Vijf muzikanten, vier songwriters, drie zangers en hun gitaren, twee handen op het klavier en in hun midden een drummer. Dat is Utwetwa.

Utwetwa betekent voor de inwoners van het Noord-Brabantse dorpje Nieuwendijk zo iets als ‘Het is me wat!’. Nieuwendijk is, zoals de muzikanten zelf in een van hun songs vertalen: ‘een gek durpke in de polder’. Het dorp vormt met dit gezelschap een bron van poëtisch woordenspel, gedragen op muzikaliteit. De vijf bandleden van Utwetwa maken Nederlandstalige muziek met eigen tekst, melodie en arrangementen. Zelf noemen ze het pop, toch mogen sommige nummers ook het etiket folk of rock meekrijgen.

Uit het samenspel van dit tien jaar terug opgerichte gezelschap, met een in de jaren opgebouwd repertoire van meer dan honderd nummers, ontstaat bij iedere nieuwe tekst telkens weer een authentieke song. Songs met een boodschap die vanwege de Nederlandse taal direct gevoelens blootleggen. Deze ontboezemingen zijn ‘slechts’ gehuld in muzikale klanken: van psychedelisch tot blues, van theatraal tot rock, met ballades om te luisteren én soms ook uitnodigend om mee te zingen.

Hoe liefdevol en romantisch klinkt ‘als je gaat, ga dan als ik slaap’? Voor de klas, dus ‘veel vakantie’? Kennen we een minister die ‘meent wat hij zegt’? Hoe gruwelijk loopt het af met ‘het meisje en haar giechelvriendin’? Wat gebeurde er met ‘Isabella, zo blond en zo zoet’?

Utwetwa, muziek van Brabantse bodem, voor de liefhebber.

Het optreden van Utwetwa vindt plaats onder Xinix Rootscafé condities: seated acceptabel volume en bijpraten voor en na de voorstelling en in de pauze.